Fast plads! Kvinder på sokkel
Foredrag og panelsamtale med kurator Hilde Herming om kunst, køn og repræsentation i det offentlig rum.
Hvorfor er der så få mindesmærker over navngivne kvinder i det offentlige rum? Forskningsprojektet Moving Monuments har inviteret den norske kurator Hilde Herming til at præsentere det banebrydende projekt Fast plass! Kvinner på sokkel – en storstilet kortlægning af, hvilke skulpturer af navngivne kvinder der findes i det offentlige rum i Norge. Projektet blev igangsat på privat initiativ af Herming og kurator Nora C. Nerdrum forud for 100-årsmarkeringen af kvinders stemmeret i Norge i 2013, som reaktion på en iøjnefaldende mangel på mindesmærker over historiske kvinder i det offentlige rum.
Kortlægningsarbejdet blev en katalysator for både diskussion og debat om behovet for nye monumenter. I 2017 udgav Herming bogen Fast plass! Kvinner på sokkel, som samler de næsten 80 registrerede statuer af navngivne kvinder, fotograferet af Marte Aas. Kortlægningen udgør samlet set et slags kollektivt gruppeportræt over norske kvinders bidrag til samfundsopbygning, demokratisering og værdiskabelse i et hundredeårsperspektiv – fra begyndelsen af 1900-tallet til 2016. Projektet var støttet af Norske Kunstforeninger.
I forlængelse af Hermings præsentation afholdes en panelsamtale, hvor hun vil være i dialog med Katja Sonne-Hansen fra Københavns Kommune, der arbejder med kommunens nye kunststrategi, og lektor i kunsthistorie Amalie Skovmøller. Samtalen vil kredse om problemstillinger relateret til kunst i det offentlige rum, repræsentation og mindekultur og modereres af Mathias Danbolt, professor i kunsthistorie ved Københavns Universitet.
Bios
Hilde Herming er kurator med base i Oslo. Hun er uddannet i film- og medievidenskab fra University of Stirling i Skotland og Universitetet i Oslo, hvor hun specialiserede sig i film set fra feministiske og postkoloniale perspektiver. Herming har arbejdet med kønsrepræsentation i forskellige sammenhænge, og ud over at være initiativtager og redaktør for Fast plass – norske kvinner på sokkel (2017), har hun været medstifter af Film fra Sør-festivalen i Oslo, kurator ved Preus Museum i Horten i anledning af Skeivt kulturår (2022), samt redaktør for tidsskriftet Kunst Pluss, udgivet af Norske Kunstforeninger. I 2023 var hun fagligt ansvarlig museumsleder ved Kvindemuseet i Kongsvinger og arbejder nu som daglig leder for Fotografiens Hus i Oslo.
Katja Sonne-Hansen er konservator og arbejder i Københavns Kommune med fokus offentlig skulptur og monumenter – heriblandt kommunens nye kunstplan. Hun er specialiseret inden for konservering af skulptur, vægmaleri og arkitekturoverflader og er optaget af tværfaglig tilgang til kulturarv, miljø og samfund.
Amalie Skovmøller er lektor i kunsthistorie ved Københavns Universitet. Hun forsker i skulptur fra antikken til i dag, med særligt fokus på materialer (marmor, bronze, gips, ler), repræsentation og offentlige statuer. Hun har tidligere arbejdet på forskningsprojekter på Ny Carlsberg Glyptotek og Thorvaldsens Museum. Hun er med-leder af forskningsprojektet Moving Monuments: The Material Life of Sculpture from the Danish Colonial Era (Novo Nordisk Fonden 2022-25). Hun er medlem af Det Unge Akademi fra 2022-2026.
Mathias Danbolt er professor i kunsthistorie ved Københavns Universitet. Danbolt forsker i kontaktzonerne mellem kunsthistorie og kolonihistorie i en nordisk kontekst, med specielt fokus på erindringspolitik, mindekultur og monumenter i offentlig rom. I de seneste år har Danbolt ledet flere kollektive forskningsprojekter som har undersøgt kolonialismens eftervirkninger i det nordiske kunst og kulturfelt, så ”The Art of Nordic Colonialism: Writing Transcultural Art Histories” (2019-2023) og ”Moving Monuments: The Material Life of Sculpture from the Danish Colonial Era” (2022-25).
Arrangementet er organiseret af forskningsprojektet Moving Monuments: The Material Life of Sculpture from the danish Colonial Era og er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Kontakt: Mathias Danbolt