Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark. / Gaonkar, Anna Meera.

2022. 189 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Gaonkar, AM 2022, Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark.

APA

Gaonkar, A. M. (2022). Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark.

Vancouver

Gaonkar AM. Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark. 2022. 189 p.

Author

Gaonkar, Anna Meera. / Feeling Sick of Home? A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark. 2022. 189 p.

Bibtex

@phdthesis{5c96639d1e4341ee935497c80d4fd539,
title = "Feeling Sick of Home?: A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark",
abstract = "Afhandlingen afs{\o}ger migrationens f{\o}lelsespolitik i Danmark ved at finde eksempler p{\aa} udtryk for postmigrantisk hjemve i nyere dansk film, lyrik, podcast og politik. Kulturanalysen tager afs{\ae}t i en forst{\aa}else af f{\o}lelser som sociale f{\ae}nomener. Med udgangspunkt i en id{\'e} om det nationale hjem peger analysen p{\aa}, at hjemve indeb{\ae}rer lede s{\aa}vel som l{\ae}ngsel. Hjemveen opst{\aa}r ikke som en konsekvens af fysisk afstand fra hjemmet, men som f{\o}lge af tilv{\ae}relsen i hjemmet: Hvordan og hvorfor oplever man hjemve derhjemme?Analysen af kunst og kultur stiller skarpt p{\aa}, hvordan racialiserede og migrantiserede samfundsborgere, der er f{\o}dt og opvokset i Danmark, oplever hjemve i det danske samfund. Afhandlingen pr{\ae}senterer dels en unders{\o}gelse af hjemve som migrationens affektive arv – en arv, der transmitteres p{\aa} tv{\ae}rs af familieenhedens generationer, dels en analyse af f{\o}lelser af uhjemlighed, der opst{\aa}r i det offentlige rum. Postmigrantisk hjemve indeb{\ae}rer s{\aa}ledes b{\aa}de et generationelt omsorgsarbejde og en samfundskritik – fremstillingerne af uhjemligg{\o}rende racialisering v{\ae}kker modstand, men producerer ogs{\aa} udkast til andre m{\aa}der at h{\o}re til i Danmark og i verden p{\aa}. Afhandlingens politiske analyse foretager nedslag i dansk bolig- og sikkerhedspolitik (Parallelsamfundsloven og Tryghedspakken). Unders{\o}gelsen indikerer, at postmigrantisk hjemve her kommer til udtryk som nationalistiske l{\ae}ngsler mod en fortid og en fremtid med mindre migration til Danmark. Denne hjemve fremstiller migration som en historisk undtagelse og den {\textquoteleft}ikke-vestlige{\textquoteright} indvandrer som en national problemfigur, der trues med affektiv udsmidning fra nationens f{\ae}llesskab. Effektueringen af den affektive udsmidning kommer klarest til udtryk i den politiske h{\aa}ndtering af minoritetsetniske beboere fra almene boligomr{\aa}der.Ved at kombinere affektteori og postmigrationsstudier pr{\ae}senterer afhandlingen postmigrantisk hjemve som en kulturanalytisk begrebsramme, der kan afd{\ae}kke samfundets diskursive bes{\ae}ttelse af migration. Foruden at formulere et f{\o}lelsespolitisk begrebsapparat bidrager afhandlingen til en forst{\aa}else af Danmark som et postmigrantisk samfund, hvori migrationens affekter er i intenst oml{\o}b. Afhandlingen er delt op i to dele: Del I udl{\ae}gger hjemveens europ{\ae}iske kulturhistorie og fremh{\ae}ver konceptuelle begr{\ae}nsninger for den nutidige kulturforskning. Del II udfolder en treleddet analyse af postmigrantisk hjemve som migrationens affektive arv (i familien), f{\o}lelser af uhjemlighed (i offentligheden) og affektiv udsmidning (i politik).",
author = "Gaonkar, {Anna Meera}",
year = "2022",
month = oct,
day = "14",
language = "English",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Feeling Sick of Home?

T2 - A Cultural Study of Postmigrant Homesickness in Contemporary Denmark

AU - Gaonkar, Anna Meera

PY - 2022/10/14

Y1 - 2022/10/14

N2 - Afhandlingen afsøger migrationens følelsespolitik i Danmark ved at finde eksempler på udtryk for postmigrantisk hjemve i nyere dansk film, lyrik, podcast og politik. Kulturanalysen tager afsæt i en forståelse af følelser som sociale fænomener. Med udgangspunkt i en idé om det nationale hjem peger analysen på, at hjemve indebærer lede såvel som længsel. Hjemveen opstår ikke som en konsekvens af fysisk afstand fra hjemmet, men som følge af tilværelsen i hjemmet: Hvordan og hvorfor oplever man hjemve derhjemme?Analysen af kunst og kultur stiller skarpt på, hvordan racialiserede og migrantiserede samfundsborgere, der er født og opvokset i Danmark, oplever hjemve i det danske samfund. Afhandlingen præsenterer dels en undersøgelse af hjemve som migrationens affektive arv – en arv, der transmitteres på tværs af familieenhedens generationer, dels en analyse af følelser af uhjemlighed, der opstår i det offentlige rum. Postmigrantisk hjemve indebærer således både et generationelt omsorgsarbejde og en samfundskritik – fremstillingerne af uhjemliggørende racialisering vækker modstand, men producerer også udkast til andre måder at høre til i Danmark og i verden på. Afhandlingens politiske analyse foretager nedslag i dansk bolig- og sikkerhedspolitik (Parallelsamfundsloven og Tryghedspakken). Undersøgelsen indikerer, at postmigrantisk hjemve her kommer til udtryk som nationalistiske længsler mod en fortid og en fremtid med mindre migration til Danmark. Denne hjemve fremstiller migration som en historisk undtagelse og den ‘ikke-vestlige’ indvandrer som en national problemfigur, der trues med affektiv udsmidning fra nationens fællesskab. Effektueringen af den affektive udsmidning kommer klarest til udtryk i den politiske håndtering af minoritetsetniske beboere fra almene boligområder.Ved at kombinere affektteori og postmigrationsstudier præsenterer afhandlingen postmigrantisk hjemve som en kulturanalytisk begrebsramme, der kan afdække samfundets diskursive besættelse af migration. Foruden at formulere et følelsespolitisk begrebsapparat bidrager afhandlingen til en forståelse af Danmark som et postmigrantisk samfund, hvori migrationens affekter er i intenst omløb. Afhandlingen er delt op i to dele: Del I udlægger hjemveens europæiske kulturhistorie og fremhæver konceptuelle begrænsninger for den nutidige kulturforskning. Del II udfolder en treleddet analyse af postmigrantisk hjemve som migrationens affektive arv (i familien), følelser af uhjemlighed (i offentligheden) og affektiv udsmidning (i politik).

AB - Afhandlingen afsøger migrationens følelsespolitik i Danmark ved at finde eksempler på udtryk for postmigrantisk hjemve i nyere dansk film, lyrik, podcast og politik. Kulturanalysen tager afsæt i en forståelse af følelser som sociale fænomener. Med udgangspunkt i en idé om det nationale hjem peger analysen på, at hjemve indebærer lede såvel som længsel. Hjemveen opstår ikke som en konsekvens af fysisk afstand fra hjemmet, men som følge af tilværelsen i hjemmet: Hvordan og hvorfor oplever man hjemve derhjemme?Analysen af kunst og kultur stiller skarpt på, hvordan racialiserede og migrantiserede samfundsborgere, der er født og opvokset i Danmark, oplever hjemve i det danske samfund. Afhandlingen præsenterer dels en undersøgelse af hjemve som migrationens affektive arv – en arv, der transmitteres på tværs af familieenhedens generationer, dels en analyse af følelser af uhjemlighed, der opstår i det offentlige rum. Postmigrantisk hjemve indebærer således både et generationelt omsorgsarbejde og en samfundskritik – fremstillingerne af uhjemliggørende racialisering vækker modstand, men producerer også udkast til andre måder at høre til i Danmark og i verden på. Afhandlingens politiske analyse foretager nedslag i dansk bolig- og sikkerhedspolitik (Parallelsamfundsloven og Tryghedspakken). Undersøgelsen indikerer, at postmigrantisk hjemve her kommer til udtryk som nationalistiske længsler mod en fortid og en fremtid med mindre migration til Danmark. Denne hjemve fremstiller migration som en historisk undtagelse og den ‘ikke-vestlige’ indvandrer som en national problemfigur, der trues med affektiv udsmidning fra nationens fællesskab. Effektueringen af den affektive udsmidning kommer klarest til udtryk i den politiske håndtering af minoritetsetniske beboere fra almene boligområder.Ved at kombinere affektteori og postmigrationsstudier præsenterer afhandlingen postmigrantisk hjemve som en kulturanalytisk begrebsramme, der kan afdække samfundets diskursive besættelse af migration. Foruden at formulere et følelsespolitisk begrebsapparat bidrager afhandlingen til en forståelse af Danmark som et postmigrantisk samfund, hvori migrationens affekter er i intenst omløb. Afhandlingen er delt op i to dele: Del I udlægger hjemveens europæiske kulturhistorie og fremhæver konceptuelle begrænsninger for den nutidige kulturforskning. Del II udfolder en treleddet analyse af postmigrantisk hjemve som migrationens affektive arv (i familien), følelser af uhjemlighed (i offentligheden) og affektiv udsmidning (i politik).

M3 - Ph.D. thesis

BT - Feeling Sick of Home?

ER -

ID: 320873777