Klimaforandrede verdensforhold: Den globale opvarmning i fiktion og filosofi

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Klimaforandrede verdensforhold : Den globale opvarmning i fiktion og filosofi. / Andersen, Gregers.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 222 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Andersen, G 2014, Klimaforandrede verdensforhold: Den globale opvarmning i fiktion og filosofi. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Andersen, G. (2014). Klimaforandrede verdensforhold: Den globale opvarmning i fiktion og filosofi. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Andersen G. Klimaforandrede verdensforhold: Den globale opvarmning i fiktion og filosofi. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 222 p.

Author

Andersen, Gregers. / Klimaforandrede verdensforhold : Den globale opvarmning i fiktion og filosofi. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 222 p.

Bibtex

@phdthesis{268656c9cbd5459b9200641913a1ac08,
title = "Klimaforandrede verdensforhold: Den globale opvarmning i fiktion og filosofi",
abstract = "Den menneskeskabte globale opvarmning er ikke bare en kemisk proces i atmosf{\ae}ren, som klimavidenskaben kan indsamle data om. Der er ogs{\aa} tale om et f{\ae}nomen, som ”lever et liv” i forskellige kulturer, hvor betydningen af dette f{\ae}nomen ikke kun bearbejdes kognitivt, men ogs{\aa} formes via bl.a. fiktive repr{\ae}sentationer. Af samme {\aa}rsag kan kulturvidenskaben ved at unders{\o}ge forskellige materialer, hvori dette f{\ae}nomen fremstilles, v{\ae}re med til at afd{\ae}kke, hvordan dette f{\ae}nomen forestilles i bestemte kulturer. I min ph.d.-afhandling tager jeg hul p{\aa} denne opgave ved at sp{\o}rge: Hvilke dominerende forestillinger om global opvarmning kommer til syne i den vestlige fiktion? Jeg s{\o}ger svaret p{\aa} dette sp{\o}rgsm{\aa}l i et st{\o}rre antal (prim{\ae}rt litter{\ae}re) fiktioner frembragt inden for den vestlige kulturkreds i {\aa}rene mellem 1977 og nu. Disse fiktioner giver mig desuden anledning til at frems{\ae}tte endnu et sp{\o}rgsm{\aa}l: Hvad betyder den globale opvarmning for menneskets m{\aa}de at v{\ae}re i verden p{\aa} i den vestlige fiktion? Selvom fiktionerne ikke kan l{\ae}ses eller ses s{\aa}dan, at vi her f{\aa}r pr{\ae}senteret de eksakte kognitive og f{\o}lelsesm{\ae}ssige konsekvenser, som den globale opvarmning har eller vil f{\aa} for mennesket i en ikke alt for fjern fremtid, g{\o}r de nogle skitser af forskellige former for affektiv og kognitiv v{\ae}ren i klimaforandrede verdner synlige.Afd{\ae}kningen af disse verdensforhold ved af hj{\ae}lp filosoffer som Martin Heidegger, Bruno Latour, Michel Serres, Peter Sloterdijk og Hermann Schmitz udg{\o}r sammen med en kartografisk afd{\ae}kning af en r{\ae}kke dominerende forestillinger om den globale opvarmning, kernen i afhandlingens fremstilling.",
author = "Gregers Andersen",
year = "2014",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Klimaforandrede verdensforhold

T2 - Den globale opvarmning i fiktion og filosofi

AU - Andersen, Gregers

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Den menneskeskabte globale opvarmning er ikke bare en kemisk proces i atmosfæren, som klimavidenskaben kan indsamle data om. Der er også tale om et fænomen, som ”lever et liv” i forskellige kulturer, hvor betydningen af dette fænomen ikke kun bearbejdes kognitivt, men også formes via bl.a. fiktive repræsentationer. Af samme årsag kan kulturvidenskaben ved at undersøge forskellige materialer, hvori dette fænomen fremstilles, være med til at afdække, hvordan dette fænomen forestilles i bestemte kulturer. I min ph.d.-afhandling tager jeg hul på denne opgave ved at spørge: Hvilke dominerende forestillinger om global opvarmning kommer til syne i den vestlige fiktion? Jeg søger svaret på dette spørgsmål i et større antal (primært litterære) fiktioner frembragt inden for den vestlige kulturkreds i årene mellem 1977 og nu. Disse fiktioner giver mig desuden anledning til at fremsætte endnu et spørgsmål: Hvad betyder den globale opvarmning for menneskets måde at være i verden på i den vestlige fiktion? Selvom fiktionerne ikke kan læses eller ses sådan, at vi her får præsenteret de eksakte kognitive og følelsesmæssige konsekvenser, som den globale opvarmning har eller vil få for mennesket i en ikke alt for fjern fremtid, gør de nogle skitser af forskellige former for affektiv og kognitiv væren i klimaforandrede verdner synlige.Afdækningen af disse verdensforhold ved af hjælp filosoffer som Martin Heidegger, Bruno Latour, Michel Serres, Peter Sloterdijk og Hermann Schmitz udgør sammen med en kartografisk afdækning af en række dominerende forestillinger om den globale opvarmning, kernen i afhandlingens fremstilling.

AB - Den menneskeskabte globale opvarmning er ikke bare en kemisk proces i atmosfæren, som klimavidenskaben kan indsamle data om. Der er også tale om et fænomen, som ”lever et liv” i forskellige kulturer, hvor betydningen af dette fænomen ikke kun bearbejdes kognitivt, men også formes via bl.a. fiktive repræsentationer. Af samme årsag kan kulturvidenskaben ved at undersøge forskellige materialer, hvori dette fænomen fremstilles, være med til at afdække, hvordan dette fænomen forestilles i bestemte kulturer. I min ph.d.-afhandling tager jeg hul på denne opgave ved at spørge: Hvilke dominerende forestillinger om global opvarmning kommer til syne i den vestlige fiktion? Jeg søger svaret på dette spørgsmål i et større antal (primært litterære) fiktioner frembragt inden for den vestlige kulturkreds i årene mellem 1977 og nu. Disse fiktioner giver mig desuden anledning til at fremsætte endnu et spørgsmål: Hvad betyder den globale opvarmning for menneskets måde at være i verden på i den vestlige fiktion? Selvom fiktionerne ikke kan læses eller ses sådan, at vi her får præsenteret de eksakte kognitive og følelsesmæssige konsekvenser, som den globale opvarmning har eller vil få for mennesket i en ikke alt for fjern fremtid, gør de nogle skitser af forskellige former for affektiv og kognitiv væren i klimaforandrede verdner synlige.Afdækningen af disse verdensforhold ved af hjælp filosoffer som Martin Heidegger, Bruno Latour, Michel Serres, Peter Sloterdijk og Hermann Schmitz udgør sammen med en kartografisk afdækning af en række dominerende forestillinger om den globale opvarmning, kernen i afhandlingens fremstilling.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Klimaforandrede verdensforhold

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 105330194